Etsi
  • Tomi Haltia

Ensiasunnon osto

Päivitetty: 5. syysk. 2021

Oma koti on yksi elämän suurimpia ja tärkeimpiä hankintoja.

Se on hyvä tapa myös kerryttää omaisuuttaan. Oma koti onkin suomalaisten suurin varallisuuden lähde.


Sen oikean löytyminen voi kuitenkin olla haasteellista. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon ennen ostopäätöstä?


Tutustu huolella isännöitsijäntodistukseen ja muihin taloyhtiön asiakirjoihin. Muista, että olet itseasiassa ostamassa osuutta asunto-osakeyhtiöstä, et asuntoa. Asunto-osakeyhtiön osakkeet antavat sitten sinulle hallintaoikeuden kyseiseen asuntoon.

Erityisen tärkeä asiakirja on PTS eli pitkän tähtäimen korjaustarvesuunnitelma. Siitä selviää mitä remontteja taloyhtiöön on suunnitteilla seuraavan viiden vuoden aikana.

Käy myös läpi yhtiön viimeisin tilinpäätös ja talousarvio. Tehdyt remontit kertovat myös paljon itse yhtiöstä ja siitä miten hyvin sitä on hoidettu.


Kun olet huolella tarkastanut asiakirjat, käynyt paikan päällä katsastamassa asunnon sekä yhtiön yhteiset tilat, voit tehdä ostotarjouksen. Se tehdään aina kirjallisena.

Halutessasi voit asettaa ehtoja tarjoukseen, esim. lainan saanti, kuntotarkastus tms. Muista kuitenkin, että lainalupaus kannattaa aina hankkia ennen asunnon etsinnän aloittamista. Tällöin voit jättää ehdottoman tarjouksen, joka on usein myyjälle houkuttelevampi vaihtoehto.

Muista, että tarjous sitoo sinua ja mikäli päätätkin myyjän hyväksyttyä tarjouksen olla ostamatta asuntoa olet velvollinen maksamaan myyjälle ns. vakiokorvauksen, joka voi olla jopa 4% tekemäsi ostotarjouksen summasta.

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Säästät siis asunto-osaketta ostaessasi 2% ja kiinteistöä ostaessasi peräti 4% ostohinnasta.

Sinun tulee kuitenkin olla ensiasuntoa ostaessasi kaupantekohetkellä alle 40-vuotias ja omistaa ostettavasta asunnosta vähintään 50%. Mikäli nämä ehdot eivät täyty, joudut maksamaan varainsiirtoveron.


Mikäli asuntokaupassa on ollut mukana välittäjä hän laatii kauppakirjan ja järjestää kaupantekotilaisuuden. Se järjestetään yleensä ostajan pankkiin.

Nykyään kaupat voidaan tehdä myös täysin digitaalisesti ns. DIAS-kauppana. Tällöin sekä ostaja, että myyjä kuittaavat tarvittavat asiakirjat sähköisesti verkkopankkitunnuksillaan ja pankit hoitavat tarvittavat siirtomerkinnät osakekirjoihin.

Välittäjä hoitaa kauppojen jälkeen ilmoituksen isännöitsijälle siirtomerkinnän tekemiseksi asunto-osakeyhtiön osakasluetteloon sekä ilmoituksen verottajalle varainsiirtoverosta.


Omistusoikeus asuntoon siirtyy sinulle heti kaupanteossa mutta hallintaoikeus eli asunnon vapautuminen sinun käyttöösi voi siirtyä myöhemminkin. Se kannattaa aina sopia kauppakirjassa. Yleensä myös vastikkeiden maksuvelvollisuus siirtyy hallintaoikeuden siirtyessä.


Muista, että voit aina kysyä asunnon välittäjältä apua ja neuvoja!10 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki