Etsi
  • Tomi Haltia

Mikä ihmeen isännöitsijäntodistus?

Päivitetty: 5. syysk. 2021

Isännöitsijäntodistuksen laatii taloyhtiön isännöitsijä ja siitä selviävät olennaisimmat myytävää huoneistoa ja taloyhtiötä koskevat tiedot. Se on ikään kuin tiivistelmä kaikista taloyhtiön

asiakirjoista. Mikäli taloyhtiöllä ei ole isännöitsijää on todistuksen laatiminen hallituksen puheenjohtajan vastuulla.

Isännöitsijäntodistus on aina nähtävillä asuntonäytöllä ja saat sen itsellesi kun harkitset tarjouksen tekemistä.


Asuntoyhtiölaki määrittelee, mitä tietoja isännöitsijäntodistuksesta tulee löytyä. Todistuksesta voit tarkistaa taloyhtiön perustiedot, vastiketiedot, tehdyt remontit jne. Lisäksi todistuksesta selviävät mm. huoneistoon kohdistuvat osuudet yhtiön lainoista sekä esimerkiksi mahdolliset vastikevelat.


Isännöitsijäntodistuksen lisäksi sinun tulee ennen tarjouksen tekemistä tutustua huolellisesti myös myyntiesitteeseen, yhtiön viimeisimpään vahvistettuun tilinpäätökseen, talousarvioon, kunnossapitotarveselvitykseen, energiatodistukseen ja yhtiöjärjestykseen.


Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota yhtiössä tehtyihin remontteihin sekä kunnossapitotarveselvitykseen. Tulevat remontit voivat vaikuttaa merkittävästikin asumiskuluihin, joten ne on hyvä ottaa huomioon ajoissa.


Tarkista myös isännöitsijäntodistuksen päiväys. Se on voimassa 3 kuukautta ja mikäli kaupanteko viivästyy, tulee välittäjän hankkia kaupoille päivitetty isännöitsijäntodistus.


Muista, että voit aina kysyä välittäjältä tai suoraan isännöitsijältä mikäli jokin asia isännöitsijäntodistuksessa tai sen liitteissä mietityttää.

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki